Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΤΗΝ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ

Είναι λοίμωξη ή φλεγμονή του κόλπου και ίσως το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που θα οδηγήσει μια γυναίκα να επισκεφτεί τον γυναικολόγο της. Τα συμπτώματα της κολπίτιδας είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά καθώς προκαλούν έντονη φαγούρα, τσούξιμο ,ερυθρότητα στην ευαίσθητη περιοχή και υπερέκκριση κολπικών υγρών με ή χωρίς δυσοσμία.


ΜΥΚΗΤΙΣΙΑΚΗ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ
Ο πιο συχνά εμφανιζόμενος τύπος κολπίτιδας είναι η μυκητισιακή κολπίτιδα ή αλλιώς καντιτίαση.Οφείλεται στον μύκητα Candida Albicans και υπολογίζεται πως περίπου 3 στις 4 γυναίκες θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσουν. Τα κύρια συμπτώματα είναι ο έντονος κνησμός και η ερυθρότητα της ευαίσθητης περιοχής καθώς και η έκκριση παχύρευστων λευκών κολπικών υγρών(σαν κομμένο γιαούρτι) χωρίς να έχουν δυσάρεστη οσμή. Μυκητισιακή κολπίτιδα μπορεί να προκληθεί από τη λήψη αντιβιωτικών, το έντονο άγχος, την πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης λόγω των ορμονικών μεταβολών. Επίσης κατά την διάρκεια του καλοκαιριού αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης της λόγω ζέστης και υγρασίας. Η θεραπεία που δίνεται συνήθως είναι κολπικά υπόθετα ή κρέμες και κάποιες φορές δίνεται και από του στόματος θεραπεία.Θεραπεία στο σύντροφο δίνεται μόνο σε υποτροπές κολπίτιδας. 
ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΗ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ
Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο κόλπος της γυναίκας αποικίζεται από μικρόβια (με κυριότερο τον γαλακτοβάκιλλο) τα οποία προστατεύουν την περιοχή από την ανάπτυξη «κακών» μικροβίων. Όταν η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου διαταραχτεί τότε ο πλυθησμός των γαλακτοβάκιλλων μειώνεται και έχουμε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη βακτηρίων. Τα συχνότερα βακτήρια που συναντάμε είναι το Μυκόπλασμα (Mycoplasma Hominis), το Ουρεόπλασμα (Ureaplasma urealyticum), η Γκαρντνερέλλα (Gardnerella Vaginalis) και τα αναερόβια βακτήρια (Bacteroides Species). H χρήση κολπικών αντισηπτικών και ακατάλληλων σαπουνιών οδηγεί σε διαταραχή του φυσιολογικού κολπικού ph, όπως επίσης και η πτώση του ανοσοποιητικού, η κακή υγιεινή και η χρήση στενών εσωρούχων με αποτέλεσμα την εμφάνιση βακτηριδιακής κολπίτιδας.Τα συμπτώματα είναι η έκκριση δύσοσμων λευκών κολπικών υγρών και αίσθημα καύσου στην ευαίσθητη περιοχή. Για να γίνει σωστή θεραπεία ο γιατρός κάνει λήψη κολπικού εκκρίματος και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα σας δώσει το κατάλληλο αντιβιoτικό.Συνήθως δίνεται συμπληρωματική θεραπεία με γαλακτοβάκιλλους ώστε να αποκατασταθεί η φυσιολογική κολπική χλωρίδα.
ΤΡΙΧΟΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ
Οφείλεται στο πρωτόζωο τριχομονάδα (Trichomonas vaginalis).Αυτού του είδους η κολπίτιδα προκαλεί άφθονη λεπτόρρευστη κιτρινοπράσινη ή λευκή αφρώδης κολπική έκκριση με έντονη δυσοσμία και έντονο ερεθισμό του αιδοίου. Ο γιατρός θα σας δώσει την κατάλληλη αντιμικροβιακή θεραπεία είτε κολπικά είτε από του στόματος.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑΣ
-Αποφυγή χρήσης ακατάλληλων προϊόντων στην ευαίσθητη περιοχή.Προτιμήστε ήπιο σαπούνι με το ph του κόλπου.
-Περιορισμός χρήσης σερβιέτας καθημερινά.
-Περιορισμός χρήσης ταμπόν.
-Αποφυγή κολπικών πλύσεων με αυξημένη πίεση νερού προς τον κόλπο, καθώς διαταράσσει την κολπική χλωρίδα.
-Περιορισμός χρήσης συνθετικών εσωρούχων.
-Αποφυγή χρήσης καλλυντικών για την ευαίσθητη περιοχή και μωρομάντηλων που περιέχουν αλκοόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου